Van floppydisk tot de cloud: Mark Zoetbrood zit al 35 jaar in de IT

In de afgelopen jaren heeft Mark Zoetbrood (63) de IT-wereld zien veranderen van floppydisks tot cloud computing. Dit jaar viert hij een indrukwekkende mijlpaal: 35 jaar in dienst bij Caesar Groep. Een prestatie die niet alleen getuigt van zijn toewijding, maar ook van de band die hij met het bedrijf heeft opgebouwd.

Een ongebruikelijke start

Marks reis begon in 1988, vers uit de opleiding IT, met een tijdelijke aanstelling bij Modem Software, een voorloper van Caesar Groep. Zijn voet tussen de deur kwam door een slimme zet: tijdens zijn studie had hij een administratieve applicatie ontwikkeld die zó nuttig was dat het bedrijf waarvoor hij het maakte, wilde dat hij bleef voor het beheer. Mark was echter opgeroepen voor zijn militaire dienstplicht en dit resulteerde in een unieke deal met Modem Software. Deze deal bezorgde Mark alvast een baan voor na zijn diensttijd én leverde het bedrijf een lucratieve opdracht op.

Een carrière opgebouwd vanuit expertise

Gedurende zijn tijd bij Caesar Groep werkte Mark aan veel verschillende projecten. Variërend van applicaties ontwikkelen op een Apple computer in C++ bij Buhrmann Tetterode tot het aanpakken van complexe uitdagingen met Progress en Tulip-systemen bij Dienst Justitiële Inrichtingen, zijn huidige opdrachtgever. Zijn vermogen om bij elke opdracht zichzelf van zijn beste kant te laten zien, zorgde ervoor dat Mark vaak langer op opdrachten mocht blijven dan gepland. Daarmee bouwde hij een duurzame relatie op met de klant. “Iedere IT’er heeft wel de standaard kennis van het product waar hij mee werkt, maar het wordt pas echt leuk wanneer je gaat puzzelen en outside the box moet denken om problemen op te lossen,” legt Mark uit.

Vanuit zijn thuisbasis in Schalkhaar – in de buurt van Deventer – werkte Mark aan projecten door heel Nederland. Met een glimlach herinnert hij zich: “In al die jaren had ik één keer een project in Deventer waar ik voor bepaalde afspraken naar toe kon fietsen!” Best zeldzaam, gezien Marks veelzijdige opdrachten hem van Joure tot Eindhoven en van Enkhuizen tot Utrecht hebben gebracht. “Ik heb altijd wel een lange reistijd gehad, maar gelukkig was het toen nog niet zo druk op de weg.”

Bij Caesar ben je geen nummertje

Het werken op detacheringsbasis beviel Mark altijd goed. “Het mooie aan Caesar Groep is de flexibiliteit die ik heb. Als een opdracht me niet ligt, kan ik dat gewoon aangeven. Mensen luisteren naar je en er wordt actief gezocht naar een project dat beter bij je past, dat is altijd al zo geweest.” Deze persoonlijke benadering en het gevoel serieus genomen te worden heeft Marks band met het bedrijf versterkt.

De cultuur binnen Caesar Groep past dus goed bij Marks eigen normen en waarden en zijn werkethiek. “Wat me echt thuis laat voelen bij Caesar, is de onderlinge mentaliteit. Het draait niet alleen om het grote geld, maar ook om het vinden van voldoening en plezier in het werk dat we doen. Dat de mensen elkaar echt kennen en je niet zomaar een nummertje bent, maakt voor mij een wereld van verschil.” De connectie en waardering voor het individu zijn cruciaal geweest voor zijn lange carrière bij Caesar Groep.

Problemen zijn er om op te lossen

Een opvallende kwaliteit van Mark is zijn vastberadenheid om problemen tot op de bodem uit te zoeken én er innovatieve oplossingen voor te bedenken. Hij is bereid om extra tijd en moeite te investeren om ervoor te zorgen dat het werk voltooid wordt in de hoogste kwaliteit. Dit gaf hem de kans om voor de klant mee te gaan naar internationale meetings in onder andere Noorwegen, Turkije, Amerika en Frankrijk. “Daar hield ik dan een presentatie over de applicatie de we bouwden of ze vroegen me mee te denken over de technische logistiek van een nieuwe fabrieksproductielijn,” aldus Mark.

Geen haast

Met het pensioen in zicht heeft Mark geen haast om de volgende fase van zijn leven in te gaan. “Ik zie wel wat de toekomst brengt. Misschien ga ik mijn memoires schrijven of meer tijd besteden aan piano spelen, dansen, tennissen of bridgen,” concludeert Mark lachend.