Innovatie en efficiëntie in autolakrestauratie bij AkzoNobel

Jan van Rhijn is architect en developer bij Cloud Republic en werkt aan het MIXIT-programma bij AkzoNobel. Dit project richt zich op autospuiterijen, maar ook vliegtuigen en jachten kunnen er gebruik van maken. Het is een wereldwijd systeem dat bijna 24/7 actief is en speelt een cruciale rol in het herstellen van autolakschades.

Project bij AkzoNobel

Bij een autospuiterij begint het proces met het scannen van de kleur van de auto met een spectrofotometer, een geavanceerde kleurmeter die door middel van lichtstralen een nauwkeurige meting maakt. Deze meting wordt doorgestuurd naar AkzoNobel, waar een specifieke kleurformule wordt bepaald. Het team van Jan zorgt ervoor dat deze formule teruggestuurd wordt naar de autospuiterij, waar deze kan worden gemixt op een weegschaal of met een Automatic Dosing Unit, via hun eigen cloud systeem: Instrument Cloud. Dit proces minimaliseert fouten en versnelt het werk.

Best practice

Een belangrijke les die Jan heeft geleerd tijdens het werken aan MIXIT is om authenticatie nooit zelf te beheren. “Er zit zoveel techniek achter waar veel mensen, inclusief ikzelf, niet veel kaas van hebben gegeten. Het is makkelijk om iets verkeerds te doen, wat grote gevolgen kan hebben voor de veiligheid en werking van de services.” In plaats daarvan maakt het team gebruik van Azure’s IoT Hub en Device Provisioning Services voor het beheren van apparaten, wat zorgt voor een veilig en efficiënt systeem.

Daarnaast benadrukt Jan het belang van nauwgezette planning en uitvoering. “Wanneer we een afsnijroute nemen om iets snel te doen, haalt dat ons altijd weer in. Het is essentieel om de eerste keer goed over na te denken en het direct goed te doen.”

Trots

Jan is trots op de nieuwe aanpak met trunk-based development. Voorheen beheerden we ongeveer 25 APIs en releasten we – net als nu – driewekelijks onze function apps in een ‘Big Bang Release’. Dit zorgde voor een grote hoeveelheid veranderingen die tegelijk naar productie gingen, wat het hectisch maakte en moeilijker om problemen direct te identificeren.

Vorig jaar zijn Martin Ligtenberg en ik gestart met het opsplitsen van deze releases. We hebben al enkele API’s gemigreerd en zijn van plan om voor november zoveel mogelijk over te gaan naar trunk-based development. Deze methode zorgt ervoor dat elke verandering snel naar productie kan, wat de kwaliteit en betrouwbaarheid van de code ten goede komt. Hierdoor kunnen we efficiënter en gecontroleerder reageren op eventuele issues

Hij ziet ook de voordelen van het gebruik van AI binnen AkzoNobel, zoals het automatiseren van het genereren van verfformules. Dit soort innovaties kunnen veel tijd en moeite besparen, en Jan houdt zijn ogen open voor nog meer mogelijkheden waar AI kan helpen.

Jan staat klaar om je te helpen met vragen over het integreren van IoT-oplossingen, het gebruik van Azure’s IoT Hub en Device Provisioning Services, en de overgang naar trunk-based development. Met zijn uitgebreide ervaring in C# en .NET, evenals zijn kennis van cloud-gebaseerde systemen, kan Jan waardevolle inzichten bieden om de complexiteiten van moderne IT-projecten te navigeren.