Fanatiek in atletiek: Creator Steve sprint op EK Masters in Italië

Soms is het leven van een sprinter een uitdaging, vooral als je het combineert met het vaderschap en met werk. Naast zijn werk als Power BI Consultant bij Creates, doet Steve Schouten fanatiek aan atletiek; met name sprint. Leuke hobby, zou je zeggen. Steve pakt het echter wel iets serieuzer aan dan de gemiddelde hobbyist. Zo nam hij dit jaar deel aan het EK Masters (leeftijdscategorie 40-44) op de 100 meter sprint in Pescara, Italië.

Passie voor sprint

“Ik begon met atletiek toen ik negen jaar was. Dat heb ik toen een paar jaar gedaan. Op 38-jarige leeftijd vroeg ik mezelf af “wat zou ik nú kunnen met dit lijf?”. Ik wist wel dat ik aanleg had voor de korte afstand. Daarvoor had ik jarenlang allerlei duursporten gedaan, waarvan ik wist dat ik er eigenlijk geen talent voor had. Dat vond ik toen des te uitdagender. Maar op een gegeven moment dacht ik, laat ik eens gaan doen wat me goed ligt en wat ik dan waarschijnlijk nóg leuker vind. De bedoeling was in eerste instantie om alle onderdelen van de zevenkamp eens te gaan doen, maar bij de eerste sprinttraining was ik verkocht.”

“Na in 2018 mijn passie te hebben gevonden in atletiek, met name de sprint, vond ik in 2021 bij Creates mijn droombaan als Power BI Consultant!”

Deelname aan EK Masters

In principe kan iedere atleet met wedstrijdlicentie van de nationale atletiekunie zich inschrijven voor het sprintonderdeel van de EK Masters. In de praktijk doen er alleen atleten mee, die écht hard kunnen lopen. Dat zie je aan de scherpe (persoonlijke record)tijden die ze achter hun naam hebben staan.  “Zelf wilde ik ook absoluut als de beste versie van mijzelf aan de start verschijnen. Daarmee hoopte, en verwachtte ik van mezelf met de beste mee te kunnen doen, en de finale te halen.”

Daartoe moest er qua trainingsintensiteit in de laatste maanden voor het EK nog wel een tandje bij, van drie naar vier keer in de week. Zowel fysiek als mentaal was dat uitdagend, met een zoontje van anderhalf jaar oud en deadlines bij de klant. Parallel aan de laatste trainingsweken, waarin rust juist belangrijk is, maakte de kleine ‘sprongetjes’ en kwam er bij de klant meer druk op de ketel. “Maar ik ben onverminderd hard blijven werken om deadlines te halen en heb ook zoveel mogelijk tijd met mijn gezin doorgebracht.”

Steve wordt door drie trainers begeleid bij Atletiekvereniging Phoenix. Eén keer in de week is er krachttraining die wordt gegeven door een mede-atleet, tevens fysiotherapeut en personal trainer. De looptrainingen, drie per week, worden gegeven door sprinttrainers met jarenlange ervaring. “Zij maken het trainingsschema speciaal op maat, zodat ik kan pieken op nationale en internationale kampioenschappen.” Behalve met training, is Steve ook veel bezig met voeding. Daarin wordt hij begeleid door een sportdiëtist.

In aanloop naar het EK kwamen er een aantal hobbels op de weg. Zo raakte Steve drie maanden van tevoren geblesseerd aan zijn lies. Daardoor kon hij niet optimaal trainen en minder wedstrijden doen, terwijl die juist zo belangrijk zijn. Ze zorgen voor maximale trainingsprikkel  en maken deel uit van de opbouw naar het piekmoment. Om deze blessure onder controle te krijgen, deed Steve op advies van zijn fysiotherapeut dagelijks extra oefeningen, bovenop de reguliere training. Een week voor aanvang van het EK kwam er nog een kwetsuur bij, aan zijn adductoren. Hierdoor kwam deelname zelfs even op losse schroeven te staan. Het devies was om tot die tijd niets meer te doen. Moeilijk om je als atleet bij neer te leggen in je drive naar prestatie.

“Vertrouw op wat je kan en hou je hoofd koel. Verspil geen energie aan iets waar je geen invloed op hebt.”

 Maar uiteindelijk was die week rust voldoende om te herstellen en mee te kunnen doen. “In de finale waren m’n spieren wel echt op. Je moet je voorstellen dat je kramp hebt, maar toch nog één keer vol gas moet gaan.”

On your marks, set, go!

Op de eerste wedstrijddag zit Steve als vroeg aan het ontbijt. De eerste wedstrijd was om 10:00 en het lijf heeft ongeveer vier uur nodig om op te starten. Daarna gaat hij al ruim van tevoren naar het stadion. “Ik zorg altijd dat ik anderhalf uur voor de start aanwezig ben. Voor een sprint van nog geen 12 seconden, heb ik een warming-up nodig van dik een uur. Daarin bereid ik me volgens een vast ritueel fysiek en mentaal klaar voor de strijd.”

Uiteindelijk loopt Steve drie races: één serie, de halve finale en de finale. In de serie loopt hij een tijd van 11.50 waarmee hij zijn persoonlijk record verbreekt. In de finale eindigt hij als 6e. Een knappe prestatie!

Caesar support groei

Caesar Groep sponsort de accommodatie van Steve in Italië, zodat dit iets scheelt in zijn eigen kosten. “In een Master (de 35+ categorie) in de atletiek wordt helaas niet meer geïnvesteerd, zoals Creates in mij investeerde toen ik als 40-plusser een carrièreswitch maakte. Ik ben heel dankbaar dat Caesar en Creates mij hierin supporten.”

Steve’s volgende uitdaging? “Mezelf nóg meer verbeteren. Dit jaar heb ik mezelf op de 100 meter met 0.2 seconden verbeterd. Niets mooier dan jezelf groeien en het uiterste uit jezelf halen. Ik ben benieuwd wat er nog meer in zit en waar mij dat brengt op het WK Masters in Zuid-Korea in 2025. Een plek in de finale zou daar een prachtige kers op de taart zijn.”