De weg van software ontwikkelaar tot informatie analist en scrum master

Op 22 augustus 1994 begon Alexanders carrière bij Propago, het bedrijf dat later Caesar zou worden. Na zijn afstuderen in 1993 en één jaar werken bij het afstudeerbedrijf, wilde hij verder in de IT. “Ondanks de dip in de markt, solliciteerde ik op een advertentie in de Computable. Zo begon mijn avontuur bij een klein bedrijf waar ik deel werd van een instroomklas en leerde werken met de programmeertaal Progress.”

“Propago was klein; ik was één van de eerste twintig medewerkers. De mentaliteit was: niet lullen, maar poetsen. Dat sprak me aan, en ik voelde me snel op mijn plek. In die tijd was de sfeer hecht. We werkten vaak ’s avonds door en bespraken allerlei nieuwe ontwikkelingen onder het genot van Chinees of spareribs. Dat schepte een band. We leerden in die tijd veel van elkaar.”

Groei en veranderingen

Alexander, zo ambitieus als hij is, wilde na een paar jaar ontwikkelen een volgende stap maken. “Ik zei tegen mijn manager Leon: ‘Ik aas eigenlijk op jouw baan.’ Gelukkig groeide het bedrijf hard en zo kreeg ik de kans om ook manager te worden. Eerst als junior Manager Operations in Propago-Zuid, maar later werd ik daar ook zelf verantwoordelijk voor. Rond 2000 werd ik gevraagd om  een team van Oracle-medewerkers bij Oreade te gaan leiden. Deze periode was uitdagend, vooral toen de internetzeepbel rond 2002 barstte en we als Caesar van 400 medewerkers teruggingen naar 150.”

“Het was een zware tijd waarin we veel mensen moesten ontslaan. Dat zijn nooit leuke momenten, en je vraagt je dan af: ‘Moet ik hier wel blijven?’” Ondanks die moeilijke periode bleef hij gemotiveerd en wist dat zijn hart lag bij het creatieve proces van softwareontwikkeling.

Trots en hoogtepunten

Eén van de momenten waar hij met veel plezier op terugkijkt, is de RAD (Rapid Application Development)-challenge die hij in de jaren ’90 een aantal keren organiseerde. Hierbij streden verschillende teams uit onze units tegen elkaar om binnen twee dagen een werkend prototype te maken. Dat deden ze voor een echte klant, de eerste keer was dat Heineken. “Prachtig natuurlijk, om voor zo’n bekend merk zo’n leuke wedstrijd te organiseren. Het was een geweldig succes en een mooi voorbeeld van teamwork.”

“Ook was ik betrokken bij een baanbrekend project voor Heineken. In de jaren 90 stond internet nog in de kinderschoenen. Ik ben dan ook erg trots dat ik het allereerste online bestelsysteem voor Heineken heb gemaakt. Om die reden werd ik uitgenodigd om hierover te vertellen op de Progress World Conference in Boston, een hoogtepunt in mijn carrière.”

Veranderende tijden en nieuwe generaties

Door de jaren heen zag hij Caesar veranderen, maar ook de generaties die er werkten. Wat hem opvalt aan de jongere generatie is hun bewuste benadering van werk en privé. “Ik zie dat de jongere generatie bewuste keuzes maakt over werk en dat vind ik mooi. Misschien klinkt het wel een beetje als een opa, alsof vroeger alles beter was; maar wat ik soms mis, is de ambitie en de drive die ik vroeger zag bij mijn collega’s. Dat geldt uiteraard niet voor iedereen. Ik zou mijn (jongere) collega’s nog mee willen geven: investeer in je toekomst als je nog jong bent en je vol energie zit; want later kost het veel meer discipline.”

“Toch begrijp ik de waarde van balans. In het verleden hebben veel mensen een burn-out gekregen omdat bedrijven niet tijdig ingrepen. Het is goed om te zien dat jongere collega’s bewuster omgaan met hun tijd.”

Toekomst

Na 30 jaar kijkt Alexander tevreden terug op zijn carrière. Hij is momenteel informatie analist en scrum master. De combinatie van techniek en menselijk contact bevalt hem goed. “Ik kan mijn eigen koers varen, en daarom ben ik er nog steeds. Caesar voelt als thuis, en zolang ik uitgedaagd blijf, blijf ik hier nog wel even.”

Wat de toekomst brengt? “Misschien wat rustiger aan doen met een dagje minder werken of vrijwilligerswerk. Eén ding is zeker: ik zal altijd blijven werken op het snijvlak van IT en de business.”