Interactie optimalisatie en systeemveiligheid bij DT&V

Pepijn Wolf is full-stack developer bij Garansys en draagt al bijna vier jaar met zijn expertise bij aan de Caesar Groep. Met een achtergrond in diverse projecten bij onder andere a.s.r. en Libris, is zijn huidige project bij Dienst Terugkeer & Vertrek een mix van technologie en sociale verantwoordelijkheid.

Project bij Dienst Terugkeer & Vertrek

Bij DT&V is Pepijn namelijk betrokken bij het ontwikkelen van systemen die de interacties met vreemdelingen registreren. Het project draait om een generiek en configureerbaar invulsysteem dat met de regelgeving meebeweegt – een systeem dat veranderingen in de wet snel moet kunnen integreren. Dit is geen kleinigheid: de data moet niet alleen compleet zijn om juridische fouten te voorkomen, maar ook snel toegankelijk.

Met de noodzaak om snel data te verwerken, streeft het team naar laadtijden van minder dan een seconde. Dit vereist nauwgezette optimalisatie en aandacht voor prestaties. Testen speelt hierin een grote rol; zowel handmatig als geautomatiseerd via SpecFlow en unit tests. Pepijn benadrukt het belang van het goed schrijven van SpecFlow tests om herhaling in code te voorkomen.

Best practice

Het opdelen van de lees- en schrijfflows in het systeem is een persoonlijke voorkeur van Pepijn, hoewel het zowel voor- als nadelen heeft. Pepijn: “Het voordeel is dat deze scheiding ervoor zorgt dat data tijdens de leesprocessen niet per ongeluk gewijzigd wordt, wat de veiligheid en betrouwbaarheid ten goede komt. Het maakt ook snelle probleemidentificatie mogelijk omdat duidelijk is waar dataopvragingen plaatsvinden. Het nadeel is dat deze methode de flexibiliteit beperkt, vooral wanneer er behoefte is aan acties die zowel lezen als schrijven vereisen, zoals audit trails wanneer data opgevraagd wordt. Dit kan de systeemarchitectuur compliceren.” Toch benadrukt Pepijns ervaring dat de voordelen van duidelijkheid en veiligheid vaak opwegen tegen de nadelen.

Trots

Pepijn: “Hoewel ik eigenlijk meer geniet van backend ontwikkeling, ben ik onverwachts trots op hoe ik mij heb ontwikkeld in het werken met Angular voor onze front-end bij dit project. Toen onze twee vaste front-end mensen naar andere projecten overgingen, lieten ze een leegte achter die ik moest vullen. Hoewel front-end ontwikkeling buiten mijn comfortzone ligt, bood het project mij de ruimte om technical dept aan te pakken en verbeteringen door te voeren. Ik ben erg trots op wat ik in deze periode heb bereikt en hoe ik mij heb aangepast en heb ontwikkeld om ervoor te zorgen dat dit project succesvol blijft.”

Waar Pepijn bij kan helpen? “Alles wat te maken heeft met front-end ontwikkeling, vooral als het gaat om Angular, ben ik jullie man. Daarnaast, gezien mijn werk met RabbitMQ, kan ik ook inzichten bieden over berichtenverkeer en procesorkestratie.”