Hoe Caesars HR inspeelt op de veranderende skillset van developers

HR Business Partner Marit

Marit Oude Engberink stapte acht jaar geleden het Caesar kantoor binnen als stagiair bij Stichting BuurtWelzijn. Deze stichting is destijds opgericht door de Caesar Groep om de oudere doelgroep, die door de veranderende Wet Maatschappelijke Ondersteuning steeds langer thuis moet blijven wonen, te helpen met een IT-oplossing. Marit had altijd al affiniteit met IT en heeft na haar afstuderen vijf jaar gewerkt als projectleider bij de stichting. Toen deze in goed overleg werd opgeheven, werd ze gevraagd om als campus recruiter aan de slag te gaan bij de Caesar Groep. Dat bleek een mooie opstap naar corporate recruiter, een stap die vrij kort erna volgde. Ze heeft inmiddels op iedere doelgroep die we binnen de Caesar Groep zoeken, wel een keer geworven.

De stap naar HR

Marit: “Ik vind IT en mensen interessant, dus dat is een mooie combinatie. Van de functies die ik tot nu toe heb mogen vervullen, heb ik altijd het meest plezier gehad in het contact en het werken met mensen. Dat is natuurlijk niet zo heel gek met een master in de sociale psychologie als achtergrond. Vorig jaar heb ik de stap naar HR business partner binnen Caesar Groep mogen maken. Mijn motivatie daarvoor? Eigenlijk wil ik dat de vraag ‘Waarom wil je in hemelsnaam 40 uur werken?’ niet meer gesteld hoeft te worden binnen onze arbeidsmarkt! Werk hoeft niet als werk te voelen, zo voelt het voor mij ook niet, dat gun ik iedereen. Binnen Caesar streef ik er daarom naar om dit voor de Caesarianen waar te maken.”

HR Business Partner Marit: “Werk hoeft niet te voelen als werk”

HR binnen Caesar Groep

“Wat wij als Caesar heel belangrijk vinden is continuïteit”, zegt Marit. “Als organisatie willen we 100 jaar worden. Voor continuïteit is duurzame inzetbaarheid van je medewerkers heel belangrijk. Wij geloven dat je dat verkrijgt door continu te ontwikkelen, zeker in zo’n snelle markt als de IT. Dan moet je ook weten waar de markt naartoe verandert en wat er nodig is van de medewerkers om daar te komen. In de IT-dienstverleningsbranche hebben we gezien dat daar ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Zeker als je kijkt naar de kennis en vaardigheden die consultants tegenwoordig moeten hebben.”

De oud-gedienden van Caesar kunnen het bevestigen: vroeger werden er echt handjes gevraagd, codekloppers. Marit vervolgt: “We zien nu dat de gemiddelde developer bij veel meer verschillende bedrijfsprocessen betrokken worden. De klanten vragen van onze collega’s tegenwoordig veel meer competenties aan de gedragskant; adviseren, coachen, leiderschap. Developers die hele teams onder zich hebben en dat vraagt andere competenties. Daar moeten wij – en ook andere IT-dienstverleners natuurlijk – in mee. Dat is iets wat we als HR Caesar in de gaten houden en waar we actief over adviseren naar onze eigen team leads, zodat zij dit mee kunnen nemen in de ontwikkelgesprekken met medewerkers.”

Aan het werk bij Caesar

Benchmark van competenties en arbeidvoorwaarden

De verandering in functies zie je ook terug in Caesars functieprofielen en daarbij behorende groeipaden, competentieplannen en ook arbeidsvoorwaarden. Marit legt uit: “Vanuit HR hebben we besloten dat we ieder jaar opnieuw een benchmark doen, waarin we naar de markt en onze klanten kijken en op basis daarvan de ontwikkelpaden en arbeidsvoorwaarden bijstellen. Hierdoor zijn we altijd up-to-date in wat de verwachtingen zijn aan onze vakmensen en onze beloning daarvan. Het gaat dus ook om de verwachtingen; welke competenties zijn er nu belangrijk en welke trends zijn er in de markt? En hoe helpen we onze vakmensen optimaal in hun ontwikkeling; zowel financieel als professioneel.”

Interactieve ontwikkelingscyclus

Een passend ontwikkelplan neerzetten is één, de volgende stap is deze goed borgen. Marit vertelt: “Binnen de business unit Cloud Republic zijn we gestart met een pilot met het platform ‘Welder’. Hiermee willen we een interactieve ontwikkelcyclus aanbieden. Concreet betekent dat we weg bewegen van statische plannings- & beoordelingsdocumenten in Excel en gaan werken in de ‘Mijn Caesar’-app. De medewerker ziet op meer frequente basis de eigen voortgang. Tot nu toe is deze pilot zo succesvol dat we ook gaan uitbreiden naar andere bedrijven binnen de Caesar Groep!”

In een volgend blog vertelt HR specialist Rina Siemonsma, verantwoordelijk voor People Development, hier meer over. Momenteel geniet zij van een fijne arbeidsvoorwaarde: ze is namelijk met sabbatical. Deze sabbatical is mogelijk voor iedere medewerker die zeven jaar in dienst is bij Caesar Groep met behoud van secundaire arbeidsvoorwaarden en één week salaris per maand cadeau van onze organisatie.

Caesar Academy

Ook ondersteunen we medewerkers met onze eigen Caesar Academy, van oudsher gericht op gedragsontwikkeling. In de IT-dienstverlening worden bepaalde competenties gevraagd op gedrag, dat overstijgt de functies en de verschillende technieken die de Caesarianen toepassen. Marit: “Je kunt hierbij denken aan consultative selling, presentatieskills en het geven van feedback/feed forward. Het is niet vanzelfsprekend dat iedere professional dat al beheerst. We hebben de Academy onlangs uitgebreid met technische masterclasses die over de teams heengaan, waarin een expert op het vlak van bijvoorbeeld data of .NET of Azure andere medewerkers inspireert en informeert over wat er allemaal kan binnen die technieken.”

Ze voegt toe: “Onze technische expertise is waarvoor we initieel gevraagd worden door een klant. Maar de gesprekspartner in de digitale transformatie zijn, is waarmee we het verschil maken. Naast techniek en gedrag is er binnen Caesar Academy ook aandacht voor de ontwikkeling van de vitaliteit van onze medewerkers. Wij geloven als iemand lekker in z’n vel zit, iemand zichzelf beter kan ontwikkelen op professioneel gebied. Daar willen we medewerkers in ondersteunen; hoe krijg je een goede energiebalans? We organiseren workshops in vier pijlers rondom vitaliteit: voeding, slaap, mentale gezondheid en fysieke gezondheid. En natuurlijk draagt dat uiteindelijk bij aan de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.”

Caesar Academy uitreiking