‘Mijn Caesar’-app maakt onze ontwikkelcyclus interactiever

HR specialist Rina is sinds 2014 aan boord bij Caesar Groep. “Caesar is een echt mensenbedrijf. Dat zit ingebakken in onze cultuur en is iets wat mij enorm aanspreekt. Maar daar hoort óók professioneel HR-beleid bij. De afgelopen jaren is op dat vlak veel veranderd bij Caesar, in positieve zin. Zo werken we nu aan de verbetering van onze ontwikkelcyclus met gebruik van onze nieuwe ‘Mijn Caesar’-app. HR is echt op de kaart gezet bij Caesar. Daar ben ik erg blij om.”

Binnen Caesar Groep werkt Rina bij Cloud Republic en houdt ze zich voornamelijk bezig met projecten op het gebied van People Development. Ze werkt intensief samen met HR Business Partner Marit, Vibe Manager & werkgelukdeskundige Marieke en Team Leads Rick en Florian. Ze is nét terug van een sabbatical met haar gezin en vol nieuwe energie vertelt ze ons alles over de nieuwe ‘MijnCaesar’-app.

Rina - HR specialist

Feedback van medewerkers

Rina: “We willen het ontwikkelproces voor onze collega’s leuker en makkelijker maken. We kregen terug dat onze plannings- en beoordelingscyclus te statisch was met onvoldoende continuïteit. In de waan van de dag raakt de aandacht voor je eigen ontwikkeling makkelijk op de achtergrond als je daar niet nadrukkelijk mee aan de slag gaat. Voor ons is persoonlijke en professionele ontwikkeling juist erg belangrijk dus we hebben die feedback gelijk ter harte genomen.”

Klaar voor de toekomst

“De eerste stap daarin was het neerzetten van een goede basis. Het creëren van meer duidelijkheid over verwachtingen en groeimogelijkheden, het bieden van perspectief. Daarvoor hebben we bij Cloud Republic het Future Proof Model ontwikkeld. Dit is ons competentiehuis – dat jaarlijks een update krijgt – waarin per techniek en per functieniveau alle competenties omschreven staan die wij belangrijk vinden voor onze Cloud Developers. Zowel vaktechnische vaardigheden als gedragsvaardigheden. Maar ook mogelijkheden om jezelf in je vakgebied te verdiepen of te verbreden. Op die manier heeft een collega meer zicht op waar zij staan en aan welke competenties zij kunnen werken. Daarnaast geeft ons als bedrijf beter zicht op het totaalpakket aan competenties die we al in huis hebben en op welke punten we onszelf willen versterken om de expert te blijven in cloud native development.”

Futureproof model

Ontwikkelcyclus

Rina: “Vervolgens konden we aan de slag met het leuker en makkelijker maken van het ontwikkelproces en dit ook prominenter op de agenda van onze collega’s krijgen. Om meer continuïteit te creëren wordt minimaal zes keer per jaar een ontwikkelgesprek ingepland tussen een medewerker en diens Team Lead. Florian en Rick zijn onze Team Leads. Ze zijn senior developers met sterke communicatieve en coachende vaardigheden die graag onze medewerkers challengen en vooruit helpen. In het eerste ontwikkelgesprek van het jaar staan de (lange termijn) ambitie en doelen van de medewerker centraal. Waar wil jij naartoe groeien en welke stappen wil jij daar komend jaar voor zetten? In de vervolggesprekken wordt de voortgang van jouw persoonlijke doelen besproken en de benodigde competentiegroei. De laatste van de zes gesprekken is gericht op reflectie, waar 360-graden-feedback een belangrijk onderdeel van uitmaakt, en tot slot afgerond wordt met een beoordeling en salarisverhoging.”

De Mijn Caesar-app

Rina vervolgt: “Dit proces hebben we sinds kort gegoten in de Mijn Caesar-app, die ontwikkeld is door WELDER. In de app zijn verschillende gespreksmodules opgenomen en is ons Future Proof Model geïntegreerd, zodat bij elk ontwikkelgesprek een persoonlijke agenda voor de medewerker wordt klaargezet met zijn persoonlijke doelen en competenties. Het voordeel is dat we nu één gebruiksvriendelijk systeem hebben waarin we de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers borgen en welke ook transparant is voor de medewerker. De Mijn Caesar-app ondersteunt de gespreksvoering zonder dat het ten koste gaat van het persoonlijke contact. Dat laatste was een absolute voorwaarde voor mij. Als je geen agenda hebt kun je makkelijk vervallen in de werkactualiteit van de dag waardoor er niet voldoende ruimte overblijft voor je eigen ontwikkeling. De app verstuurt een reminder voor het inplannen en voorbereiden van het ontwikkelgesprek. Door de voorbereiding in de app, kun je tijdens het gesprek juist dieper ingaan op de onderwerpen die echt belangrijk zijn voor de medewerker. En aan het einde van het gesprek werk je samen de voortgang bij in de app, dus het scheelt ook weer administratie. We zijn gestart met een pilot van deze nieuwe ontwikkelcyclus bij Cloud Republic maar het komende jaar wordt de app bij meer bedrijven van de Caesar Groep uitgerold.”

De eerste resultaten? “We krijgen positieve feedback terug. Het is fijn om elkaar vaker te spreken, je blijft beter bij elkaar aangehaakt. De gesprekken zijn soms een stok achter de deur en de agenda zorgt ervoor dat je persoonlijke ontwikkeling ook écht ter sprake komt. Daarnaast is het ook prettig dat veel stappen in het proces geautomatiseerd zijn. De eerste beoordelingsgesprekken die gevoerd worden met behulp van de Mijn Caesar-app komen eraan, daar kijk ik naar uit. Door meer continuïteit in de gesprekvoering en het duidelijker maken van verwachtingen naar elkaar toe is zo’n afsluitend gesprek minder een verrassing en is er meer ruimte om stil te staan bij de groei en ontwikkeling die een collega heeft laten zien. De volgende stap is om de individuele groei in een groter perspectief te plaatsen en nog beter uit te lijnen met de bedrijfsdoelen.”

Onboarding

What’s next? “Dit is nog maar het topje van de ijsberg. De app biedt nog veel meer mogelijkheden waarvan we nu een aantal aan het ontdekken zijn. Zoals de ‘Caesar-wiki’ waarin een medewerker alle relevante informatie op één plek kan vinden. Ook zijn we bezig met het inrichten en testen van de module die onze nieuwe collega’s helpt bij de onboarding. Gedurende de hele employee journey – vanaf het tekenen van het arbeidscontract tot de 100e dag in dienst – word je gekoppeld aan Mijn Caesar-app en krijg je gefaseerd toegang tot informatie die op dat moment voor jou relevant is. Hiermee willen we de enorme hoeveelheid informatie die je normaliter op je eerste dag ontvangt, beter spreiden. Ook blijft de informatie beschikbaar waardoor je het op een later moment altijd nog een keer kunt opzoeken als dat nodig is.”

People & HR

Trots op HR

Dit type projecten zijn Rina echt op het lijf geschreven: “Ik houd van projectmatig werken, de verbinding zoeken met collega’s, mij helemaal vastbijten in een project en het ook echt afmaken. Daarom past het verbeteren en uiteindelijk het borgen van HR-thema’s goed bij mij. Het zijn projecten die direct in contact staan met de ontwikkeling van onze medewerkers waardoor zij snel het profijt kunnen merken. En daar krijg ik weer energie van.”

Terugkijkend op de afgelopen jaren zegt ze: “Ik vind het mooi dat HR nu zo op de agenda staat, wat ook hoort bij zo’n mensgericht bedrijf als Caesar. Het zat al intrinsiek in onze cultuur, maar nu blijkt het ook uit hoe we ons HR-beleid en bijbehorende processen hebben ingericht. Ik ben blij en trots dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.”