Afscheid van Ruud Schouten

Bij Caesar Groep hebben we het voorrecht om met veel getalenteerde mensen te werken. Eén van deze bijzondere personen is een stille kracht die altijd in de buurt van Doetinchem heeft gewoond. Jarenlang reisde hij door het hele land om bij klanten aan de slag te gaan.

Het begin van zijn carrière

Ruud werkte in zijn leven bijna 45 jaar, waarvan 38 bij Caesar Groep. Hoe kun je 38 jaar bij Caesar werken als de organisatie nog maar 30 jaar bestaat? Ruud Schouten heeft het gedaan. Hij begon in juni 1985 bij Modem Software, de voorganger van Caesar Groep. Dit jaar stopt hij bij Caesar. In dit blog vertelt hij over zijn avonturen na bijna vier decennia bij dezelfde organisatie te hebben gewerkt.

Het begin van zijn carrière bij Caesar Groep is een verhaal op zich. “Het begon allemaal met Hans van der Kooij, destijds werkzaam bij Modem in Capelle aan den IJssel. Mijn broer werkte ook bij Modem als freelancer en hij stelde mij voor om op gesprek te komen. Het was voor mij tijd voor een andere uitdaging. Er werkten toen ruim 80 mensen bij Modem. Al snel werd ik uitgenodigd voor een gesprek met Jos de Bont. Niet veel later mocht ik aan de slag bij de Rabobank in Zeist, waar ik de positie van Hans overnam als analist/software developer. Toen ik bij Modem startte bestond het bedrijf 7,5 jaar.”

Van Modem, Omnisys en Propago naar Caesar Groep en Garansys

Na het 15-jarige bestaan van Modem werd het bedrijf samengevoegd met DataShare (waar Dick Hof werkte) en Baldwin naar Omnisys. “Na 2,5 jaar ging Omnisys failliet. Een grote schok voor iedereen. Het was in die tijd lastig om als software developer aan een baan te komen. Er was in 1993 nog niet overal internet en mobiele telefoons. Een nieuwe job zocht je dus via de krant en via familie, vrienden en kennissen.”

“Ik begon bij Modem, ervaarde de overgang naar Omnisys, en later de oprichting van Propago en Caesar Groep.”

Iedere reis kent zijn uitdagingen, maar het zijn deze momenten die ons vormen en ons sterker maken. “Het faillissement van Omnisys was een moeilijke tijd, maar het leidde ook tot nieuwe kansen en een nieuw begin met de oprichting van Propago.” Dit weerspiegelt een carrière vol veranderingen, aanpassingen en groei. Deze ervaring toont zijn veerkracht en vermogen om positief te blijven, zelfs in moeilijke tijden.

Passie voor programmeren

Elke stap bracht hem dichter bij de Caesar Groep, een plek waar hij zijn passie voor programmeren kon voortzetten en waar hij zich echt thuis voelde. “Programmeren is als een puzzel die ik graag oplos. Ongeacht de klant, de programmeertaal en zelfs bedrijf waarvoor ik werkte; mijn liefde voor het vak bleef onveranderd.”

“Toen ik begon met programmeren deed ik dat met Basic, Databus en Cobol. Daarnaast leerde ik ook Progress, want daar had ik nog geen ervaring mee. Ondertussen heb ik ook C# en .NET geleerd, want je moet toch bijblijven met de technologie.”

In al die jaren is hij altijd programmeur gebleven. “Ik bleef bij de kern want daar kreeg ik de meeste energie van. Ik hoefde niet per se door te groeien naar een andere rol.” En dat programmeren deed hij, bij meer dan 15 opdrachtgevers. “De diversiteit aan opdrachtgevers vond ik echt heel fijn. Ik werkte bij klanten zoals Rabobank, KEP, Wegener Dagbladen, QAD en Proponent. Doordat je telkens bij een ander bedrijf een kijkje in de keuken krijgt, hoefde ik niet weg bij Caesar. Ik had genoeg uitdaging met als veilige basis Caesar.”

Eind jaren 90 begon Ruud ook een aantal dagen thuis te werken. “De reisafstand was heel erg groot en als je vijf dagen in de week werkt, wordt dat wel een beetje veel. Gelukkig kreeg ik het vertrouwen om twee dagen vanuit huis werken. Ik kon mijn collega’s op de ouderwetse manier inbellen met de telefoon, dan hoorde je een pieptoon. Ik ging nog drie dagen naar kantoor, wat inmiddels in Nieuwegein gevestigd was. Vanaf het jaar 2000 ben ik 32 uur gaan werken.”

Verhaal uit de oude doos

“In de tijd van Modem zat ik gedetacheerd bij KEP, een bedrijf wat de Nederlandse paspoorten zou gaan leveren. Het bedrijf is failliet gegaan en met de paspoortaffaire eind jaren 80 tot gevolg, wat ook groots in het nieuws kwam. De toenmalige minister en staatssecretaris moesten aftreden en er werd een parlementaire enquête gehouden. We zaten daar met zes collega’s gedetacheerd. Op het laatste moment moesten we alle software vernietigen die we hadden gebouwd. Zo hadden we ruim twee jaar voor niets gewerkt! Dat was echt heel bijzonder en het vreemdste einde ooit van een opdracht.”

De menselijke kant van Caesar Groep

Bij Caesar Groep is er een diep begrip van het belang van het welzijn van de werknemers. “Het is een bedrijf dat op de mensen let. Je gezin wordt erbij betrokken. Hans heeft oog voor de mensen. Hij kent iedereen en maakt altijd tijd voor een praatje. Het benadrukt de zorgzame cultuur van het bedrijf, waarbij elk individu wordt gewaardeerd en erkend.”

Zo hebben zijn drie kinderen een studietoelage gekregen vanuit Stichting Cicero toen zij studeerden. “Er worden cadeautjes geregeld voor jubilea en voor verjaardagen, ook van mijn vrouw. Zo kon ik van het presentje met mijn 25-jarige jubileum twee fietsen kopen, voor ons beiden. Personeelsvereniging Julius organiseert altijd leuke activiteiten, zoals wadlopen op Ameland. En we vierden het 12,5 jarig bestaan van Caesar groots in Lille.”

Bij Caesar Groep waardeerde hij vooral de vrijheid en het vertrouwen dat het bedrijf aan haar werknemers gaf. “Het is een bedrijf dat niet alleen oog heeft voor het werk, maar ook voor de mensen erachter.”

Op naar nieuwe avonturen

Hij kijkt uit naar een nieuwe fase in zijn leven, vol avontuur en nieuwe ervaringen. “Ik droom van reizen met een camper, tijd doorbrengen met mijn kinderen en kleinkinderen en me verdiepen in houtbewerking. De kinderen kunnen altijd hulp gebruiken met klussen in huis.”

We zijn dankbaar voor de toewijding en loyaliteit die Ruud ons heeft gegeven en wensen hem het allerbeste voor de toekomst. Geniet ervan, Ruud!

Een berichtje voor Ruud achterlaten?

Plaats een reactie onder dit blog!

1 antwoord
 1. Eric Kranenburg
  Eric Kranenburg zegt:

  Mooi verhaal en bijna sprake van lifetime employment, iets dat je tegenwoordig nog maar zelden meemaakt.
  Ruud geniet straks met volle teugen van de periode na je werkzame leven, het leven heeft veel te bieden.

  groet, Eric

  (PS bij de overgang van Modem naar Omnisys zat ook Dataresults uit Veenendaal erbij.)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *