VR innovatie bij Caesar Groep

“De Caesar strategie-game is gemaakt om jou de strategie te laten voelen en ervaren. Door de games te spelen ga je aan de slag met de strategie voor Caesar 2025. We nemen je graag mee in deze reis om op een leuke manier de strategie te ervaren.”

Better people, better tech

Om de nieuwe strategie ‘Better people, better tech’ te vieren, ontvingen alle medewerkers van Caesar Groep een VR bril. Het uitdelen van de VR brillen gebeurde geheel coronaproof via een ‘drive thru’. In Mario kart stijl reden Caesarianen door de parkeergarage van ons kantoor en kregen zij een bril met wat lekkers uitgereikt.

En wie kan nou beter zo’n game testen dan de nieuwe generatie? In de meivakantie mochten een aantal Caesar kids de game testen. Zij stelden bugs vast, die door het team weer werden meegenomen in de aanloop naar de VR game avond toe.

Op 11 mei was het eindelijk zo ver! Honderd Caesarianen stonden in hun woon- of werkkamer klaar om deel te nemen aan de Caesar VR game. Door middel van 3 spellen in VR omgeving, die in groepjes met collega’s gespeeld werden, hebben zij de nieuwe strategie ontdekt.

Innovatie bij Caesar

Zeg je innovatie, dan zeg je Ivan. Vijf jaar geleden organiseerde hij al de innovatieavonden bij Caesar waarbij het publiek – bestaande uit Caesarianen – mocht beslissen of de spreker wel of geen funding kreeg. Zo waren er bijvoorbeeld ideeën over IOT, domotica en AI.

Raymond, integratiespecialist bij Caesar Experts, schreef hierover:  “Virtual Reality is slechts een van de vele voorbeelden van innovatie bij Caesar. Zo kan de receptie bij Caesar al jaren precies zien hoeveel plekken er bezet zijn op de eigen parkeerplaats. Studenten hebben indertijd sensoren in de parkeerplekken gemonteerd en er zelf software voor geschreven. Vaak worden deze projecten tijdens een innovatieavond, die ook open is voor klanten, gepresenteerd. De studenten die de app ontwikkelden werken overigens allemaal nog voor Caesar.”

Bekijk hierboven de video van Pascal – Cloud developer bij Cloud Republic – over het parkeerproject

In 2020 richtte Ivan de VR werkgroep op met een paar collega’s die net zo intrinsiek gemotiveerd zijn voor techniek als hijzelf, om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor onze klanten. Daarnaast trok hij met zijn VR werkgroep ook de interesse van de directie, die zagen het als een innovatieve en aantrekkelijke manier om de nieuwe strategie uit te leggen aan alle Caesarianen.

Raymond: “Bij Caesar gaat het opdoen en verkennen van nieuwe technologieën altijd heel ongedwongen. Het is namelijk helemaal niet nodig gebleken om van bovenaf nieuwe technologieën te introduceren. IT’ers hebben meestal een passie voor techniek en vinden het leuk om met nieuwe technologieën bezig te zijn. VR is daar het goede voorbeeld van.”

Ivan

Samenwerking met studenten

“Dit project was heel geschikt als labopdracht voor studenten Software Development. Ik werk graag met studenten; het is eigenlijk heel knap wat ze al kunnen presteren als je ze verantwoordelijkheid geeft. De opdracht was pittig, voor de meeste studenten buiten hun comfort zone. De groep die dit gekozen heeft was dan ook heel gemotiveerd. Binnen een korte periode van acht weken hebben zij echt iets moois neergezet,” vertelt Ivan.

Jorai, Hikmet, Jake en Kristof zijn vier studenten die hun Associate Degree doen en op deze manier praktijkervaring krijgen bij Caesar Groep. Jake: “De eerste stap was het bedenken en uitwerken van een opzet, die we presenteerden aan de directie. De drie pijlers van de strategie hebben we opgedeeld in 3 games en er een eigen twist aangegeven, namelijk een sci-fi omgeving.”

Hikmet vult aan: “We hebben in een korte tijd veel geleerd onder begeleiding van Ivan. Het was deels een toepassing van dingen die we op school leren – zoals C# – maar heel veel was ook nieuw; zo hadden we nog geen ervaring met het VR-programma Unity en gebruikten we Blender om 3D models te maken.”

Jake: “We werkten in sprints, op donderdag leverden we steeds een demo op, die we dan vrijdag op kantoor testten – zelf en met collega’s. Die feedback namen we dan steeds weer mee in de nieuwe sprintplanning. Door dat ritme aan te houden konden we de game steeds verder verbeteren.”

“We kwamen eens per week samen en als het nodig was, bestelden we pizza en werkten we nog even door. Er heerste een gezellige sfeer. We zijn vanaf niets begonnen en hebben in korte tijd veel geleerd. Als het zou kunnen, dan zou ik nog wel een stage willen lopen bij Caesar”, zegt Jorai. Hikmet: “Het woord ‘familie’ komt bij me naar boven door de gezellige sfeer. Zij willen ook van ons iets leren, er is echt wederzijds respect.”

Het is zo ver!

“Het was leuk om te zien dat, hetgeen jij hebt gemaakt, gespeeld wordt door zoveel mensen. Er waren op het hoogtepunt 120 mensen online. Natuurlijk waren er nog wat bugs maar desondanks was het wel een geslaagde eerste versie,” zegt Kristof.

Ivan: “Ik ben trots op het resultaat. Dankzij deze pilot in een veilige omgeving, waar fouten gemaakt kunnen worden, hebben we onze eerste stappen gezet op het gebied van VR. Nu kijken we hoe het ook voor klanten ingezet kan worden.”