CTO Update: Artificial Intelligence en de Caesar Groep

Eén van de technologische trends die het CTO Office nauwlettend in de gaten houdt is Artificial Intelligence. Het momentum dat deze trend heeft mede door de opkomst van tools als ChatGPT, Github Copilot is gigantisch. Wat de impact is voor ons en onze klanten is nog niet helemaal duidelijk. Eén ding lijkt wel duidelijk en dat is:

It’s here to stay!

Dibran

Dibran Mulder, voorzitter CTO Office Caesar Groep

Pilot

De afgelopen drie maanden hebben we met een pilot groep van zo’n 15 medewerkers gebruik gemaakt van ChatGPT en Github Copilot. De uitkomst van deze pilot was dat het gebruik van deze AI-assistenten in veel gevallen de productiviteit van onze medewerkers verbeterd. Nee, ze zijn nog niet perfect, soms zitten ze ernaast of hallucineren ze. En ja, we hebben vragen over de privacy en de security over het gebruik van de AI-assistenten, met name in de klantcontext. Maar wat we ook zagen was dat het gebruik van de AI-assistenten de productiviteit verbeterde en in sommige gevallen de creativiteit ondersteunde. Een aantal voorbeelden waarvan meerdere medewerkers aangaven dat het gebruik erg nuttig was:

  1. Het schrijven van unit testen voor je code
  2. Het interactief leren van nieuwe technieken en talen
  3. Het creëren van content voor onder andere blogs, documenten, webpagina’s.
  4. Het genereren van ideeën / templates voor verschillende doeleinden, van beleidsstukken tot persoonlijke vakantieplannen.

Wat gaat er blijvend veranderen?

De volgende vraag die we de deelnemers hebben gesteld is: Hoe gaat werken met AI jouw werk veranderen? En wat gaat dit betekenen voor jouw klanten? Hier wordt het iets complexer want nu moeten we uit het heden stappen en naar de toekomst kijken. Uiteraard het werken met AI-assistenten gaat ons werk en het werk van onze klanten veranderen. Maar is er meer? Hoe gaat de push op AI, software development veranderen? En wat voor kansen en bedreigingen brengt dit voor onze klanten? Hier hebben we nog niet helemaal antwoord op gekregen maar we gaan verder!

HR Artificial Intelligence assistent

Om het brein van de Caesariaan wat te kietelen hebben we als CTO-Office een voorbeeld gemaakt van wat AI kan betekenen voor onze klanten. En hoe dit het werk heeft veranderd als software developer. In samenwerking met Remco de Wilde en Nadim Ammor is er een tool gemaakt bovenop de services van OpenAI in Azure die onze bedrijfsinformatie tot zijn beschikking heeft. Het gaat hier met name over de documenten van het Handboek Personeel en de Caesar Wiki. Deze AI-assistent is dus in staat om web content te gebruiken om antwoord te geven op specifieke Caesar vragen!

Artificial Intelligence HR assistent
RSP Caesar Groep voorbeeld Artificial Intelligence assistent

In een volgende fase van het AI-experiment gaan we op zoek naar specifieke klantoplossingen. Heb jij een goed voorbeeld en wil je dit delen met onze onze CTO Office? We horen het graag via cto-office@caesar.nl!