De huisvestingsgeschiedenis van Caesar Groep

Waar een bedrijf zich vestigt, zegt vaak veel over het karakter, ambities en geschiedenis. Caesar Groep, met haar rijke verleden en heldere toekomstvisie, heeft een reis gemaakt die even boeiend is als de locaties waar het zich heeft gevestigd. Volg ons mee terug in de tijd, van de vroege dagen in De Meern tot de bruisende plannen voor Utrecht Papendorp.

Een nieuw begin in De Meern

In zijn rol als interim manager bij Trendsoft had Hans van der Kooij beschikking over een locatie op de Rijnzathe 7 in De Meern, die door een reorganisatie vrijkwam in 1993. Als onderhuurder van Trendsoft begonnen we op de derde verdieping, eerst met Propago cv en later met TrainIT cv. Dankzij de korte lijnen met Aad Vanca, commercieel manager bij Trendsoft, verliep alles soepel. Na een tijd werd Trendsoft verkocht aan Pink Roccade en zochten we een nieuw onderkomen.

Verhuizing naar Nieuwegein

Na een korte zoektocht vestigden we ons in 1995 op de Dukatenburg 88 in Nieuwegein, een bedrijfsverzamelgebouw. Hier konden we direct op de tweede verdieping beginnen. Met de ambitie om te groeien naar 400 medewerkers in 2000, zochten we een pand waar we konden uitbreiden. Dankzij een afspraak met de verhuurder konden we steeds meer ruimte innemen, wanneer een ander bedrijf wegging uit het verzamelpand. Mark Smit, die ons toen hielp met de huurovereenkomst, is nog steeds betrokken bij ons bedrijf.

Eigen pand in Maarssen

In 1998 besloten we om zelf een pand te bouwen. Dat was ons inziens nodig voor onze cultuur en vanwege het feit dat we heel hard groeiden (30-50% per jaar) en wel in één pand wilde blijven zitten. Samen met Mark zochten we naar locaties en een bouwer, waarbij het de bedoeling was dat we daar 1.200 medewerkers in konden huisvesten. Het stuk waar ons oog op viel was op de Zonnebaan 9 in Maarssen. De plek was groot genoeg, zodat we gefaseerd konden bouwen.

We maakten een plan voor drie gebouwen. In het eerste gebouw was er plek voor 512 medewerkers en de andere twee 620 medewerkers. Voor het eerste gebouw gaven we het startschot aan Midreth, de bouwer, in het laatste kwartaal van 1998. Mark had contact met Elvire Roovers (ook nog steeds betrokken bij Caesar), die het projectmanagement en de inrichting voor haar rekening nam.

Toen het klaar was in 2000, kwamen we op het idee om op de binnenplaats een kinderdagverblijf (‘De Schat van Caesar’) te openen voor onze medewerkers en mensen in de buurt. Met een sportruimte, de Julius bar en de grote kantine hadden we een gezellig kantoor. Ook het kantoorconcept was bijzonder. We zaten aan de Zonnebaan en hadden 36 kleuren tapijt; licht tapijt waar de zon staat en langzaam donkerder aan de noordkant. Met veel plezier hebben we in het pand gezeten, maar de roep om iets anders en minder gestructureerd werd langzaam luider.

Zoektocht naar de perfecte locatie

Onze zoektocht naar een nieuwe locatie begon al in 2006, aangezien het vinden van een geschikte locatie in het midden van Nederland een grote opgave was. We overwogen verschillende opties, zoals het vliegveld in Soesterberg wat net gesloten was voor luchtvaart. We dienden daarvoor een plan in bij gemeentes Zeist en Baarn, maar helaas kon dit geen doorgang vinden. Ook kregen we een kans op Nijenrode, maar ook deze plannen gingen niet door. Ondertussen was de kans op bouwen verkeken en zochten we naar huurpanden. Uiteindelijk kozen we in 2013 voor de Janssoniuslaan 80 in Utrecht, onze huidige locatie, met een open en frisse ruimte.

Toekomstplannen en uitdagingen

In 2020 begonnen we opnieuw met bouwplannen, waarbij we zochten naar een boerderij in het groen in de omgeving van Utrecht. Dit zou de problematiek rondom het parkeren op de Janssoniuslaan de das omdoen. We probeerden een kantoorboot te bouwen op de Haarrijnse Plas wat helaas mislukte, wegens de bestemming productie en recreatie.

We vonden de ideale locatie, dichtbij het station in Leische Rijn. Een driehoekig stuk waar onze architecten een juweeltje van een kantoor gebouw getekend hebben. Hoewel alle plannen klaar waren voor de bouw in 2025, zorgde de Oekraïne-crisis in 2022 voor onvoorziene uitdagingen. De stijgende rente en onvoorspelbare bouwkosten dwongen ons om de plannen uit te stellen. Desondanks besloten we om ons huidige pand op de Janssoniuslaan een facelift te geven, geïnspireerd door onze oorspronkelijke plannen voor het nieuwe gebouw.

Verbouwing aan de Janssoniuslaan

De verbouwing begon in de zomer van 2023. Er werden concepten ontwikkeld die beter passen bij het hybride werken. Hierdoor kunnen onze medewerkers fijner samenwerken en zijn er betere (overleg)faciliteiten om hier te komen. Er wordt daarmee nieuwe energie gecreëerd in het pand, waardoor het aantrekkelijk is om op kantoor te werken.

Zo werd de keuken en het eetgedeelte onder handen genomen. Er is een grote open keuken in de plaats gekomen met makkelijk verplaatsbaar meubilair zodat er continu gespeeld kan worden met de dynamiek. Verder is er in de kantine een bar geplaatst waar we kunnen genieten van onze VrijMiBo’s. Bij de receptie is een barista koffiemachine geplaatst, waardoor er ook heerlijke espresso’s en cappuccino’s gemaakt kunnen worden.

Er zijn nieuwe vergaderruimtes gebouwd met handige schermen die het makkelijker maken om hybride te vergaderen. Op zowel de begane grond als de tweede verdieping zijn er ‘legacy walls’ gebouwd, waar onze business units hun prestaties als bedrijf kunnen presenteren. Tot slot heeft het geheel een compleet nieuwe look and feel door het gebruik van mooie kleuren, verschillende materialen en nieuwe meubels.

We zijn erg blij met de upgrade van onze werkplek en kijken er naar uit om mooie herinneringen te maken, totdat het zover is om verder te werken aan onze toekomstplannen voor een nieuwe locatie. Dit is het tweede blog in de serie over de historie van Caesar. Wil je weten hoe Caesar is ontstaan? Je leest het in dit blog.