Workation: De perfecte combinatie tussen werk en vakantie

Het woord zegt het eigenlijk al, ‘work’ en ‘vacation’, oftewel werken en vakantie tegelijkertijd! Het idee is om een balans te vinden tussen werk en ontspanning, en tegelijkertijd te genieten van een verandering van omgeving. Je neemt even een break om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, terwijl je wel aan het werk blijft in een inspirerende omgeving. Onze Caesarianen vertellen over hun eerste ervaringen met dit concept.

Werken op vakantie

Willemijn, HR Communicatie Specialist bij Caesar Groep: “Sommige mensen gaan op workation naar Spanje, Italië of Griekenland, ik koos ervoor om een week te werken vanuit onze caravan midden in het Groene Hart.”

Ook Iris, UX/UI Designer bij Creates, werkte twee weken op een andere plek. “Ik vond het in Nederland de laatste tijd erg grijs en koud en daarnaast had ik de behoefte om een nieuwe omgeving te ontdekken. Toen ik vroeg of ik twee weken vanuit het buitenland kon werken, werd er direct enthousiast gereageerd! Uiteindelijk is dat Tenerife geworden; de zon schijnt, er is genoeg te doen en te zien en ik kan gemakkelijk dezelfde werktijden aanhouden als mijn collega’s.”

Marjon, Managing Director Business Development bij Garansys, genoot ook van een vakantieplek tijdens het werk. Zij ging op workation in Italië. “De combinatie van vrijheid en (beetje) werk geeft me veel energie.”

Het beste van twee werelden

Dit zijn de voordelen volgens onze Caesarianen. Willemijn zegt: “Het voordeel is dat ik lekker veel buiten ben en wanneer ik mijn laptop dichtklap ben ik op vakantie, easy as that.”

Volgens Iris is het voordeel dat ze ook écht op vakantie is. “In mijn vrije tijd kan ik veel van het eiland zien. Na een werkdag bezoek ik een stad/dorp, maak ik een wandeling in een natuurgebied of ga ik even naar het strand. Aan het eind van de dag ben ik alweer helemaal vergeten dat ik die dag heb gewerkt!”

Wat volgens Marjon het voordeel is, is dat je het werk kan doen wanneer je daar zin in hebt. “Dat gaat dan ook drie keer zo snel en vaak beter. Daarnaast plan ik het werk in blokken, zodat ik weet waar ik aan toe ben met het mooie vooruitzicht dat ik daarna op vakantie ben.”

Tips voor een geslaagde workation

Als tip deelt Marjon: “Misschien een open deur; maar zorg voor een goede internetverbinding. Uit ervaring weet ik dat het niet handig is als de verbinding continu wegvalt tijdens een gesprek. ;-)”

Willemijn vertelt: “Een caravan is niet per se een arboproof werkplek. Houd daar dus ook rekening mee wanneer je op workation gaat.”

Iris zegt tot slot: “De combinatie van werken, vakantie en een andere omgeving zorgt er bij mij voor dat ik helemaal ontspannen ben. Ik zou het iedereen aanraden om eens te proberen!”