Jobhoppen binnen Caesar: Het verhaal van Ivan

Een sollicitatiegesprek tijdens de lunch in de kantine; dat is hoe de Caesar-carrière van Ivan Ho begon. “Ik volgde een cursus HTML, JavaScript en CSS. Daar zat ik met Joost Bollen, die mij aanmoedigde om mijn horizon te verbreden en verder te kijken dan mijn toenmalige baan. Ik werd uitgenodigd bij Caesar om eens te komen praten. Wat ik precies zou gaan doen wist ik nog niet, dat was een gesprek voor later. De klik was er in ieder geval en ik mocht aan de bak.”

Speeltuin voor innovatie en techniek

Ivan begint op 1 augustus 2015 bij Caesar Experts als systeembeheerder in het beheerteam. “Dit was een leuke tijd, iedereen werkte toen nog volledig op kantoor en het was gezellig. Alles onder het motto: work hard, play hard. Iedere vrijdagmiddagborrel gingen we naar de stad.”

In 2016 wordt hij gedetacheerd bij Enexis, waar hij begon als SharePoint beheerder en later werkte als Cloud Engineer. “Ondertussen werd Creates opgericht in 2017 en werd ik gevraagd om aan te sluiten. Het contract van Enexis werd overgenomen door Creates en zo kon ik aan deze opdracht blijven werken. Mijn opdracht bij Enexis duurde tot eind 2021. Hierna ging ik aan de slag bij INRetail en later bij DT&V, waar ik nu nog steeds werk als Data Engineer.”

Innoveren kun je leren

In de loop der jaren heeft Ivan veel verschillende functies mogen bekleden. Van systeembeheerder, DevOps Engineer tot aan Product Consultant SharePoint en Data Engineer. Hij houdt zich daarnaast ook bezig met innovatie binnen Caesar. “We kregen toentertijd een uitnodiging voor een avond op kantoor. Meer mensen mochten zich gaan bemoeien met innovatie. Ik stak m’n hand op en samen met Roger, Jacob, Truke en Dibran gingen we meer doen met innovatie.”

“We organiseerden innovatieavonden waar collega’s en externen hun idee konden pitchen. Als de meerderheid van de aanwezigen akkoord gaven op het idee, kregen zij het budget vanuit Caesar wat daarvoor nodig was om te realiseren. Daar kwamen veel toffe ideeën uit voort.” Naast de innovatieavonden was Ivan ook jarenlang begeleider van verschillende groepen studenten, die aan de slag gingen met innovatieve projecten binnen Caesar. Een aantal voorbeelden van innovaties bedacht op innovatieavonden:

  1. Silosensor

Idee: Sander Nefs, Bahto Hodzic en Tjarko van Wijk
Uitvoering: Jochem Tan*
Een IoT-oplossing die ervoor zorgt dat de hoeveelheid veevoer in een silo uitgelezen kan worden, zodat de producent zijn route zo efficiënt mogelijk kan inplannen.

  1. Parkeersensoren

Idee: Kiki Eskens*
Uitvoering: Sjoerd van Galen en Pascal van Egmond
Het meten van de bezetting van parkeerplekken met sensoren. Dit werd ook daadwerkelijk geïnstalleerd in onze parkeergarage.

  1. Voorstadium Alzheimer meten

Idee: Eddie Altenburg
Uitvoering: Niels de Koning*
Onderzoeken of er op basis van stroomgebruik gemeten kan worden of iemand in het voorstadium van Alzheimer zit.

  1. Beeld analyse van camerabeelden op parkeerplaats van Caesar met AI

Uitvoering: Ivan Ho, Remco de Wilde*, Marten Homma, Navid Haghighi en Fatih Ertikin
Op basis van bewegingssensoren in de beveiligingscamera’s in de parkeergarage werd er met AI gekeken of er een algoritme gedetecteerd kon worden voor diefstalpreventie.

  1. Rebase

Idee: Ivan Ho en Sander Nefs
Uitvoering: studenten 1e jaar Menno Veenhoven*, Joas Engelberts*, Mitch Rob, Jasper van der Linden. Studenten 2e jaar: Nick Mensink, Pepijn Wolf*, Calvin Musch, Kimberley van den Bos, Samantha Vermeulen
Een platform waarmee studenten en medewerkers van Caesar opdrachten kunnen maken die geautomatiseerd gecontroleerd werden op kwaliteit en feedback gaven.

  1. VR-game voor Caesar-strategie

Idee: Ivan Ho
Uitvoering: Jorai Jacobs, Hikmet Çilan, Jake Zweers en Kristof* Smits.
De Caesar strategie-game is gemaakt om onze medewerkers de strategie te laten voelen en ervaren. Door de games te spelen ga je aan de slag met de strategie ‘Better people, better tech’ voor Caesar 2025.

*Menno, Joas, Remco, Niels, Jochem, Pepijn, Kristof en Kiki werken nog steeds bij Caesar.

Ivan en een aantal van de studenten die hij begeleidde

Hackathon Eurosonic Noorderslag 2016

“Jaren geleden organiseerden we ook nog hackathons. We hebben toen een hackathon bij Eurosonic Noorderslag gedaan. We bedachten oplossingen voor de festivalindustrie, waarbij we achterin een café aan het programmeren waren. Heel kneuterig, maar dat maakt het juist zo leuk. Zo maakten we een telsysteem voor muntjes en temperatuursensoren om oververhitting tegen te gaan op feesten. Ook deden we een hackathon bij Coronel Kartracing voor een hololens-applicatie, waarvoor we zelfs genomineerd werden voor de Computable Awards in 2017.”

Een bijzondere band

Doordat Ivan meer aan de slag ging met innovatie, kreeg hij vaker contact met Hans van der Kooij, oprichter van Caesar Groep. Ivan en Hans hebben in de loop der jaren een speciale band opgebouwd. “Hans is een inspirerend persoon. Een ondernemer en heel mensgericht. Hij heeft een leuke kijk op ideeën, processen en plannen. Hij heeft alles al een keer gezien en gedaan. Als je Hans iets vraagt, stelt hij vaak een wedervraag. Als je die vraag kunt beantwoorden, krijg je ook antwoord op je eigen vraag. Hij laat je nadenken over je eigen vragen, waardoor je veel van hem leert.”

“Mijn (groot)ouders zijn ook ondernemers, daardoor klikt het goed met Hans. De ‘niet lullen, maar poetsen’ mentaliteit en het familiaire gevoel schept een band.”

Ivan en Hans (oprichter Caesar Groep)

De charme van chaos

Voor corona werkten meerdere collega’s regelmatig de avonden nog door. “Soms werden we om 22.00 uur door de beveiliging de deur uitgezet. Je leerde niet alleen elkaar beter kennen op deze avonden, er was ook meer tijd om te leren en om hulp te vragen aan elkaar. Ik hou van het ongeorganiseerde, dingen ‘on the fly’ regelen. Dat had zo zijn charme. Nu wordt het professioneler aangepakt en wordt er meer rekening gehouden met werk- en privé balans.”

Momenteel is Ivan voor een paar maanden op sabbatical naar zuidoost Azië, een fijne arbeidsvoorwaarde waar iedere medewerker na zeven jaar gebruik van mag maken. “De reis door de jaren heen heeft me veel geleerd. Het heeft me niet alleen gevormd als professional, maar ook als individu die streeft naar continue groei en innovatie. Met veel plezier kijk ik terug op de mooie tijd die ik achter de rug heb en ben ik enthousiast voor wat er nog meer op mijn pad komt binnen Caesar en Creates.”

Ivan en Annelie (Managing Director Creates)