Een reis van reflectie: de sabbatical van Marit

In een wereld waar de zoektocht naar balans en betekenis in het werkende leven steeds centraler staat, koos Marit ervoor om op sabbatical te gaan. Voor 8,5 week onderbrak de HR Business Partner van Caesar Groep haar carrière en vloog ze naar Zuid-Amerika. Eind september vertrokken zij en haar partner naar Chili en Argentinië om daar Patagonië te verkennen.

“Mijn partner zei tegen mij: ‘Ben je binnenkort niet zeven jaar in dienst? Dan kun je toch op sabbatical?’. Hij kon gelukkig ook iets regelen met zijn werk en zo ontstonden de plannen. Ik had nog nooit zo’n lange reis gemaakt dus het was heel spannend en nieuw. We konden er een jaar naar toe leven. De voorpret is ook heel leuk!”

Voorbereidingen treffen en overdracht

Hoe Marit het met haar verlofuren ging doen heeft ze goed bedacht van te voren. “Ik werkte op contract 36 uur, maar ik werkte er iedere week 40. Daardoor kon ik iedere week 4 compensatie-uren opbouwen, die ik allemaal tijdens mijn sabbatical in kon zetten. Hierdoor kon ik heel mijn sabbatical doorbetaald worden.”

Marit had “blind vertrouwen in de capaciteiten van haar collega’s”. Deze mindset stelde haar in staat om Caesar Groep met een gerust hart achter te laten. Door op tijd de juiste mensen bij haar werk te betrekken en duidelijke afspraken te maken, kon ze zorgen voor een soepele overdracht van haar taken. “Sommige collega’s boden aan om extra te werken, maar dit is niet de bedoeling. Ik belegde al mijn taken bij verschillende collega’s en als er niemand beschikbaar voor was moest het maar wachten tot ik weer terug kwam.”

De reis naar Patagonië

Van Santiago in Chili tot de zuidelijkste stad ter wereld, Ushaia in Argentinië. Ze doorkruiste heel Patagonië, waarbij ze genoot van de vrijheid die het reizen met een camper haar bood. Ze stond oog in oog met gigantische gletsjers, actieve vulkanen en verkende parken met een subtropisch klimaat.

Hoewel een sabbatical ook een moment van bezinning is, was voor Marit vrij snel duidelijk dat ze bij Caesar Groep nog voldoende uitdaging kon vinden.  “Ik ging al snel voor mezelf bedenken hoe ik me nog verder kan ontwikkelen binnen deze functie. Op zo’n lange reis heb je daar alle ruimte en tijd voor. Mijn handen begonnen daarom na een paar weken reizen wel echt te jeuken om weer te gaan werken.”

Terugkomst

Bij terugkomst was Marit uitgerust en klaar om met frisse energie aan de slag te gaan.  “Ik ging begin december weer aan het werk en terwijl iedereen zich opmaakte voor de feestdagen, kon ik weer relaxed inkomen. De eerste weken dat ik terug zou komen, had ik blokken in mijn agenda gezet waarin geen afspraken gepland mochten worden. Zo kon ik volledig focussen op de nieuwe wet- en regelgeving die in januari weer voor de deur stond.”


Seven year itch

De reden dat we bij Caesar sabbaticals aanbieden aan onze medewerkers is omdat we geloven in de ‘seven-year-itch’. Iedere zeven jaar gaan mensen reflecteren over hun leven. Wij stimuleren dit door een sabbatical aan te bieden met behoud van hun baan. “Millenials en Gen Z zijn daar denk ik veel meer mee bezig, omdat wij misschien meer betekenis aan werk hangen. Werk is niet alleen een plek waar je geld verdient. Je wilt er voldoening uit halen en impact maken.”

 

Bij Caesar is er een regeling dat je iedere zeven jaar op sabbatical mag voor maximaal drie maanden, met behoud van je baan en één week per maand krijgt doorbetaald. Tegenwoordig worden we daar steeds flexibeler in, dus kun je vaak ook op sabbatical als je er korter werkt. “Vanuit HR perspectief vind ik dit een goede ontwikkeling. Er komt steeds meer ruimte voor. Waar het kan passen we ons aan voor de wat de medewerker wil en wat werkt voor het bedrijf. Tijdens een sabbatical kun je meer over jezelf leren en groeien. Als je na je sabbatical toch besluit om de organisatie te verlaten, dan is het heel waardevol dat je werkgever je dat inzicht heeft gegund.”