Als zelfstandig ondernemer terug in loondienst

Na tien jaar als zelfstandig ondernemer in de softwareontwikkeling voor de bouwsector, maakte Sander de overstap naar .NET developer; terug in loondienst bij Garansys, onderdeel van Caesar Groep. Hij deelt zijn ervaringen en inzichten over deze opmerkelijke carrièreswitch.

Sander ontwikkelde zijn eigen softwareproduct waarbij hij zelf alles deed. Ontwikkeling, verkoop én support. “Geen uurtjes verkopen of detacheren, maar de klanten ervan overtuigen dat ze mijn product moesten aanschaffen. De balans tussen sales en doorontwikkeling werd daardoor uitdagend.”

 

“Ik verkocht mijn softwarepakket aan een derde partij. Waarom? Ik heb gekeken naar het in dienst nemen van personeel, een investeerder die wilde instappen of mede-eigenaar worden. In alle gevallen zou ik eindverantwoordelijke blijven en daar wilde ik vanaf.”

 

Terug in loondienst

Sanders besluit om terug te keren naar loondienst was vooral ingegeven door de behoefte aan financiële stabiliteit en een verlangen naar teamwerk. “De constante jacht op financiële stabiliteit en het achterna zitten van late betalingen van opdrachtgevers werd te belastend. Ik zocht naar een rol waar ik deel kon uitmaken van een groter geheel.”

De functie bij Garansys biedt hem ook een betere balans tussen ontwikkelen en andere werkzaamheden. “Ik geniet nu van het begeleiden van jonge ontwikkelaars en van elkaar leren in een teamsetting. Dat geeft mij energie.”

Werk-privébalans

De overgang heeft voor Sander merkbaar positieve veranderingen in zijn werk-privébalans gebracht. “Ik werk nu vanuit huis of reis naar kantoor in Utrecht, zonder dat ik het hele land door hoef voor klanten. Het is veel eenvoudiger om werk en privé gescheiden te houden. Als ondernemer gaat het werk altijd door. Als zzp’er moest ik altijd beschikbaar zijn voor klantensupport, wat soms betekende dat ik uit bed gebeld werd. Of gebeld worden door klant X terwijl je bij klant Y zit. Daarom geniet ik er nu ook zo van als ik nu vrij ben, want dan ben ik ook écht vrij.”

 

Ondanks de voordelen van loondienst, mist Sander soms de vrijheid die het zzp’er zijn bood. “Als ik een dag geen zin had, kon ik tot 10 uur uitslapen. Dat mis ik soms een beetje ;-).”

 

Uitdagingen en waardevolle vaardigheden

De overstap zelf bracht enkele aanpassingen met zich mee, vooral in de manier van samenwerken. “Het was even wennen dat je met meerdere personen aan hetzelfde project werkt en rekening met elkaar moet houden. Als zelfstandige koos ik vaak voor de meest pragmatische oplossing. Ik was toch de enige die ermee om moest gaan. Als ik dan meer tijd zou hebben, loste ik het wel op een structurele manier op. Die denkwijze moet ik hier wel blokkeren.”

 

De vaardigheden die hij als zzp’er ontwikkelde, zijn nog steeds waardevol in zijn huidige rol. “Mijn ervaring met het omgaan met klanten is erg nuttig, ook al draag ik nu minder een commerciële pet.”

 

Advies voor twijfelende zzp’ers

Tot slot heeft Sander advies voor andere (startende) zzp’ers: “Staar je niet blind op de mogelijke (financiële) voordelen als zzp’er. Denk goed na over wat je opgeeft aan vrijheid, maar ook aan stress en onzekerheid. Er zullen altijd periodes zijn dat het iets minder gaat. Zeker in ons vakgebied denk ik dat er veel werkgevers zijn waar hybride werken en flexibele werktijden heel normaal zijn, waardoor jij ook in loondienst je vrijheid kunt behouden.”

Twijfel jij om te stoppen als zzp’er en weer terug in loondienst te gaan? Maar denk je dat dit voor jou een te grote stap is op het moment? Lees meer over ons SharedFlex model via: